25 juni 1967 : Een dag om nooit meer te vergeten

Op 25 juni 1967 gebeurde het ondenkbare in Oostmalle. Een natuurramp – die in onze streken zeer zelden voorkomt – trof het dorp uitermate hard en ongenadig. Die tornado wordt dit jaar herdacht.

Die bewuste dag as het hele dorp in feeststemming. Er werd immers een zevende zoon geboren, die volgens de traditie ook het petekind van de koning wordt. Er stond een stoet, de doopplechtigheid zelf, een ontvangst op het gemeentehuis en ’s avonds een geburenbal op het programma.

Op die zonnige zondagnamiddag trok om 15.00 uur de feeststoet door het dorp. Na de doopplechtigheid in de kerk stapte het hele gezelschap naar het ernaast gelegen gemeentehuis. Terwijl het gezelschap daar binnen was, barstte de hel los …

doop-boudewijn-kenis-2    de-kerk-1       antwerpsesteenweg-1        scan10079

Op korte tijd werd de lucht pikzwart. En omstreeks 16.15 passeerde een tornado. Auto’s, mensen, brokstukken van huizen, duizenden dakpannen en een massa stof wervelden door het centrum van Oostmalle. Het was een verschrikkelijk schouwspel, met ongelooflijk veel lawaai. Enkele minuten later werd het heel stil. De lucht klaarde op. De tornado was gepasseerd. De ravage was toen pas zichtbaar : talloze huizen waren verwoest. Ook de spits van de kerktoren was verdwenen en had het middenschip van de kerk zwaar beschadigd. Het gemeentehuis werd maar licht beschadigd. Er werden die dag 467 woningen beschadigd, waarvan 117 volledig vernield. Maar het belangrijkste was het menselijke leed. Gelukkig en als bij wonder waren er geen dodelijke slachtoffers. Er waren veel zwaar en licht  gewonden.

scan10065     lauryssen-wuyts-15        foto-tornado

 Herdenking 50 jaar tornado

In 2017 is het 50 jaar geleden dat deze tornado Oostmalle trof. Deze gebeurtenis heeft een enorme impact gehad op de dorpsgemeenschap van Oostmalle. Diegenen die erbij waren herinneren het zich nog als gisteren. De ramp is een deel geworden van de geschiedenis en de identiteit van Oostmalle. In 2017 worden een aantal activiteiten georganiseerd om deze ramp in herinnering te brengen en door te geven aan de volgende generaties

Jaarprogramma

Er is een programma uitgewerkt met verschillende activiteiten. Het weekend van 25 juni 2017 zal het hoogtepunt van het jaar zijn.

De eerste activiteit is een winterwandeling op zondag 26 maart met vrij vertrek en geleide wandelingen vanaf 14.00 uur

Ook de 10 Miles Malle heeft een plaats in het herdenkingsprogramma en aan het kasteel zal informatie zijn over de tornado en het herdenkingsprogramma.